Nokvorst Reparatie

Nokvorsten zijn de bovenste pannen op uw schuine dak, deze verbinden de twee schuine daken. De nokvorsten zijn erg belangrijk en hebben meerdere functies; het verstevigen van het dak, het netjes afwerken van het dak maar de belangrijkste het waterdicht houden van je dak. Je wilt voorkomen dat er teveel vocht in komt te zitten omdat ze dan in de winter kapot kunnen vriezen.

Nokvorst renovatie

Vaak ontstaat een kapotte nokvorst doordat de nokvorst in de winter een klein beetje gaat krimpen. Dit komt omdat de wat oudere nokvorsten in  kalkcement zijn vastgemaakt. Het cement zal dan water op gaan nemen wat in de winter bevriest. Het cement kan natuurlijk niet zoveel krimpen waardoor de nokvorst los komt te liggen, met alle gevolgen van dien.

Reparaties moeten dan ook snel gebeuren aangezien je deze vaak niet meer uit kunt voeren als het kalkcement erg is aangetast, gescheurd of poreus is geworden. Indien mogelijk wordt vaak gebruikt gemaakt van flexim dakmortel om zo de pannen weer aan elkaar te hechten. Hierdoor sluiten de nokvorsten goed aan op de pannen. Indien het niet mogelijk is zal er een nieuwe nokvorst geplaatst moeten worden.

Nokvorst vervangen

Wanneer de nokvorsten niet meer gerepareerd kunnen worden zullen ze vervangen moeten worden.

Hierbij worden de kapotte exemplaren verwijderd en alle oude cementresten weggehaald. De nieuwe nokvorsten worden op een schone ondergrond in een nieuwe laag cement gelegd. Het cement zorgt hierbij voor een wind- en waterbestendige afdichting.

Als je twijfelt over de conditie van je dak en de kwaliteit van de nokvorsten is het altijd goed om dit te laten beoordelen door een gecertificeerd dakdekker.