Bitumen Daken

Bitumen dakbedekking, ook wel bekend als dakleer, is een van de meest geschikte materialen voor platte daken. Hierbij kun je denken aan daken op schuren, veranda’s, dakkapellen, aanbouw etc.

Bitumen is een materiaal dat voortkomt uit een stroperige vloeistof die op aardolie gebaseerd is. Vaak wordt bitumen gebruikt als onderdeel voor asfalt of voor dak gerelateerde werkzaamheden. Bitumen is namelijk waterdicht, heeft een goede isolerende werking en is van hoge kwaliteit. Het gaat ongeveer 25 jaar mee.

Nog meer voordelen van een bitumen dakbedekking:

Nieuw bitumen dakbedekking plaatsen

Het aanbrengen van een bitumen dakbedekking is niet geschikt voor de doe-het-zelf’er omdat er veel zorgvuldigheid en nauwkeurigheid bij komt kijken.  De onderste laag van de bitumen rol wordt namelijk verhit waardoor de onderlaag zacht wordt. Dit zorgt ervoor dat het materiaal flexibel wordt en klaar is om aan het oppervlak gehecht te worden. Dit dient zorgvuldig te gebeuren. Het plaatsen van  de onderste laag  dient zorgvuldig te gebeuren want wanneer het materiaal afkoelt,  hecht het direct aan het oppervlak. Het onderoppervlak van de bitumendakbedekking kan in principe van alles zijn. Voor het plaatsen van een dakbedekking kunt u het beste contact met ons opnemen zodat wij u zo goed mogelijk kunnen adviseren, welk type dakbedekking het meest geschikt is in uw situatie.

Bitumen daken repareren of vervangen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat uw bitumen dak begint te verouderen of dat er (storm)schade is ontstaan. De twee meest voorkomende problemen met bitumineuze dakbedekking zijn voornamelijk scheurvorming en het onstaan van blazen. Scheuren in bitumineuze dakbedekking komen minder voor dan vroeger maar kunnen nog zeker ontstaan. Wanneer het bitumen begint te scheuren zal uw dak in de meeste gevallen niet meer waterdicht zijn. Mocht het dak nog wel waterdicht zijn dan kan dit schade veroorzaken aan het onderliggend materiaal doordat het water niet meer goed afgevoerd kan worden. Dit veroorzaakt op de wat langere termijn lekkage of een rottingsproces kan gaan ontstaan. Daarnaast kunnen er ook blazen in uw bitumen dak ontstaan wat betekent dat er waterdamp onder de bitumen zit. De volgende fase is dat het bitumen gaat scheuren.

Mocht uw bitumen dak scheuren of blaasvorming vertonen, neem zo spoedig mogelijk contact met ons op om het te laten repareren. Regelmatig is het mogelijk om een nieuwe laag op de oude laag te plaatsen. Zo voorkomt u verdere lekkages.